divendres, 22 de novembre de 2013

ACADÈMIA MENÉNDEZ

  En Pere Menéndez Arango va ser un dels mestres de la República que va treballar a Manresa. Després d'haver d'exiliar-se i viure en diferents emplaçaments, va tronar cap al Bages.
  Els seus fills, Joan Maria i Pere, i més tard el més petit, en Ramon, van crear al poble l'Acadèmia Menéndez-Arango on també hi feien de mestres.

  El dia 1 d'octubre de 1.962 s'inaugura, al carrer Maria Gimferrer, número 7, "el colegio libre adaptado masculino" amb el nom d'Acadèmia Menéndez-Arango. (plànols disponibles a l'arxiu municipal).
  
  La família fa una petició a l'Ajuntament per a edificar un nou centre al carrer Cardener, entre Francesca Playà i Joan M. Roma, el 18 de gener de 1-966 (plànols disponibles a l'arxiu municipal), però el 24 de febrer, l'Ajuntament desestima la sol·licitud. 
  El nou centre contemplava la construcció d'un edifici que donaria al carrer Joan M. Roma, un camp de futbol, una pista polivalent (patinatge, bàsquet, voleibol...), una piscina i dos jardins (un d'ells habilitat com a parc infantil).

  Fins el 25 d'abril de 1.969 no s'autoritzen definitivament l'escola (encara al carrer Gimferrer) a nivell oficial, com es recull al B.O.E. del dia 23 de maig d'aquell any.
  L'Acadèmia depenia de l'Institut Lluís de Peguera, de Manresa, per això la canalla havia d'anar a fer els exàmens allà.
Curs 1.963 - 1.964 (segon any del centre)
Butlletí de notes.
Cedit M. Dolors Alonso.


Nadala de 1.965
amb Rosa Vila (esquerra) i Cecília Vila (dreta)
Cedida Quim Casajuana.


Curs 1.967 - 1.968
Cedida per Miquel i Santi Comas.

Curs 1.968 - 1.969
Cedida M. Dolors Alonso.
1.M Roselló, 2. Ernestina Barrios, 3. M. Dolors Alonsos, 
4. Esperança (Sra.Menéndez), 5. Manoli Ramos, 7. Ramon Menéndez Arango. 3.- Dolors Alonso,  6.- Ramon Menéndez-Arango i Tost, 9.- Maria Roselló.

Cedida M. Dolors Alonso.Cedida M. Dolors Alonso.

  Al 1.974 apareixia aquest anunci al diari "La Vanguardia" on es demanaven mestres per al centre:

Cedit David Sanz.

   En tancar-se el centre, calia ubicar tots els seus alumnes en altres instal·lacions i aquesta va ser la causa de què, provisionalment, es tornessin a obrir les "escoles velles" del carrer Francesc Macià. Escoles que s'havien tancat en crear-se el centre públic Sant Vicenç i que, tot i el seu mal estat, va ser un recurs d'emergència fins al curs 1.983 -1.984 que es va poder traslladar al nou centre del carrer Bisbe Perelló. La nova escola va rebre el nom d'Escola Castellet.


Pere Menéndez - Arango.  Mestre de la República i batlle de Castellterçol.

  En aquesta entrevista amb els seus dos fills grans, Joan Maria i Pere, podem conèixer la trajectòria d'un mestre que fou empresonat per defensar la República.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada